Vlaams klimaatbeleids- en energieplan 2021-2030 ambitieus, maar haalbaar en betaalbaar

Propaan is een nu reeds beschikbaar alternatief voor stookolie dat beter scoort voor klimaat en luchtkwaliteit. Biopropaan, een volledig hernieuwbare brandstof, staat klaar om fossiele gassen te vervangen.

De Vlaamse regering besliste tijdens haar superministerraad een uitgebreide reeks maatregelen om de klimaatwijziging af te remmen en de luchtkwaliteit in Vlaanderen te verbeteren. Onder meer mogen vanaf 2021 bij nieuwbouw en zogenaamde energetische verbouwingen geen nieuwe stookolieketels worden geplaatst. De Vlaamse Regering zal bij de Federale Regering er bovendien op aandringen om het in het Energiepact aangekondigd verbod op verkoop van nieuwe stookolieketels te vervroegen. Voorts, nog vanaf 2021, mogen nieuwe woningen in nieuwe verkavelingen niet meer worden aangesloten op het aardgasnet. Deze beslissingen zijn niet alleen visionair, maar ook daadwerkelijk praktisch realiseerbaar. Voor stookolie zijn immers nu reeds alternatieven onmiddellijk beschikbaar.

Uitfaseren van stookolie is een eerste stap in de energietransitie

Huizen verwarmen met stookolie zorgt voor de uitstoot van heel wat fijnstof en CO2. “Vlaanderen kampt met een probleem op vlak van luchtkwaliteit”, klinkt het bij Eelco de Graaf, CEO van Primagaz Benelux. “De Europese Commissie kijkt erg kritisch naar ons land omdat er te veel fijnstof in de lucht hangt. Deze luchtvervuiling is de dag van vandaag mede het gevolg van de verbranding van hout, houtpellets, steenkool en stookolie. Deze laatste wordt in België trouwens nog zeer frequent gebruikt vergeleken met andere Europese landen. Deze vormen van energie moeten op termijn verdwijnen.

Het is logisch om, als eerste stap in de energietransitie, deze vervuilende brandstof achter ons te laten. Dit is ook perfect mogelijk. Propaan kent op dit moment al veel verschillende toepassingen in industrie en bij consumenten. Het is één van de energiebronnen om de transitie mogelijk te maken. Het is een nu reeds beschikbare, gekende en goedkope brandstof en dus een gebruiksvriendelijk alternatief dat beter is voor het leefmilieu en de kwaliteit van zowel de binnen- als de buitenlucht. Vergeleken met andere fossiele brandstoffen, zoals steenkool en stookolie, is propaan immers een brandstof met een lage CO2-uitstoot. Bovendien stoot de verbranding van propaan beduidend minder fijnstof uit als stookolie en steenkool. Het verschil inzake fijnstof is nog veel groter in vergelijking met houtkachels.

De overstap van stookolie naar propaan levert niet enkel een besparing in CO2 en fijnstof op, maar zorgt ook voor een financiële besparing. Als we de kosten voor het brandstofverbruik simuleren voor een standaard vrijstaande woning met een huishouden bestaande uit 4 personen over een periode van 17 jaar – de gemiddelde levensduur van een stookolie-installatie – en daarbij ook de kosten voor installatie, onderhoud en keuring in rekening brengen, blijkt het verwarmen van dit huis met propaan per jaar 500 euro goedkoper te zijn dan ditzelfde huis verwarmen met stookolie.

Het overstappen van stookolie naar propaan vergt geen structurele aanpassingswerken aan de woning. Enkel de tank, de brander en de aanvoerleidingen dienen te worden vervangen. 

Biopropaan kan Vlaanderen helpen om haar klimaat- en leefmilieudoelstellingen te behalen

Biopropaan is een bijproduct van biodiesel en wordt geproduceerd uit duurzame grondstoffen, zijnde een mix van afval-, reststoffen, dierlijk en visrestvetafval uit de voedingsindustrie en hernieuwbare plantaardige oliën. Het is een 100% duurzame oplossing.

Aangezien het chemisch identiek is aan conventionele propaan, is het een echte zogenaamde ‘drop in fuel’. Het kan met andere woorden op dezelfde manier gebruikt worden als conventioneel propaan. Biopropaan doet het evenwel nog beter dan conventionele propaan en kan de CO2-uitstoot tot 80% verminderen.

Primagaz is de eerste verdeler die biopropaan op de Belgische markt brengt. Concreet betekent dit dat Belgische huishoudens hun huis sinds kort kunnen verwarmen met behulp van gas opgewekt uit afval.

De meeste Europese landen gaan het engagement aan om tegen 2050 geen fossiele brandstoffen meer op de markt te brengen en volledig over te stappen op hernieuwbare energie. “Biopropaan biedt consumenten en bedrijven de mogelijkheid om hun CO2-uitstoot en fijnstof drastisch te verlagen zonder aanpassing aan de huidige installaties”, vervolgt directielid van Primagaz Marjan Horemans. “Bovendien is het een uitstekend alternatief voor huishoudens en/of bedrijven die niet aangesloten kunnen worden op het aardgasnetwerk.”

Momenteel is biopropaan reeds verkrijgbaar in Nederland. België zou normaal gezien snel moeten volgen: “Wij zijn in constructief overleg met de bevoegde ministers rond een aanpassing van het wettelijk kader en overheidsondersteuning hieromtrent. We hebben er goede hoop op dat dit snel in orde komt.

Het verdelen van biopropaan is een logische stap in ons engagement om onze CO2-emissie terug te dringen. Tegen 2040 moeten al onze energieproducten uit hernieuwbare energiebronnen afkomstig zijn”, besluit CEO Eelco de Graaf.

Marjan Horemans

Public Affairs Verantwoorde België

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Primagaz

Primagaz Benelux 

Primagaz Benelux nv is de lokale butaan-, propaan- en LNG-specialist. Primagaz is met name actief in gebieden waar klanten geen toegang hebben tot aardgas. Binnen deze gebieden is er een hoog gebruik van vervuilende energievormen zoals stookolie. Primagaz ziet een belangrijke rol weggelegd voor propaan en biopropaan in de huidige energie transitie. Klanten die geen toegang hebben tot het aardgasnetwerk kunnen op deze manier toch de beschikking krijgen over een schone energievorm die de luchtkwaliteit verbetert en een bijdrage levert aan het terugdringen van de klimaatverandering. Haar hoofdzetel is gevestigd in Tessenderlo. Het stelt meer dan 100 personen tewerk in België. Primagaz is lid van FEBUPRO, de Federatie van Butaan en Propaan.

Primagaz, dochteronderneming van SHV Energy 

SHV Energy is een unieke energieleverancier in een wereld waar het klimaat verandert en de luchtkwaliteit voor miljoenen mensen een belangrijk gezondheidsrisico is. Als ’s werelds grootste LPG-distributeur biedt SHV Energy ook kleinschalige LNG en duurzame BioLPG aan mensen die geen toegang hebben tot het aardgasnetwerk. SHV Energy is actief in meer dan 20 landen - in Europa, onder merken zoals Primagaz, Calor Gas, Liquigas, Gaspol en Ipragaz. Wij zijn ervan overtuigd dat onze energie schone lucht kan creëren en onze klimaatimpact drastisch kan verminderen. Als een Nederlands familiebedrijf; zijn we vastbesloten om duurzaam samen te werken met gemeenschappen, belanghebbenden en beleidsmakers.