79% minder CO2-uitstoot dankzij verbod op stookolieketels vanaf 2025 en stimuleren van verschillende milieuvriendelijke alternatieven

Als België de klimaatdoelstellingen wil halen moeten stookolieketels verboden worden in 2025. Tegelijk wordt best ingezet op een mix van milieuvriendelijke alternatieven zoals (bio)propaan, biomassa en warmtepompen. Dat blijkt uit een studie van Primagaz, uitgevoerd door Ecuity Economics. Stookolieketels voor huisverwarming zijn vandaag verantwoordelijk voor 50 procent van de CO2-uitstoot en hebben een aanzienlijke impact op de luchtkwaliteit.

38% van de gezinnen verwarmt vandaag nog met stookolie. Concreet gaat het om 1.8 miljoen huishoudens. Hierdoor is stookolie voor huishoudelijk gebruik verantwoordelijk voor maar liefst 50% van de CO2-uitstoot. Concrete maatregelen zijn dus noodzakelijk om een aanzienlijke uitstootdaling te bewerkstellingen. 

Uit de studie van Primagaz blijkt dat een stookolieverbod in 2025 een goede timing is om de CO2-uitstoot zoveel mogelijk terug te dringen. Tegelijk is de opstart van milieuvriendelijke alternatieven een ware must. De focus ligt hierbij specifiek op huizen die vandaag nog op stookolie verwarmen en die niet kunnen worden aangesloten op het aardgasnetwerk. Het gaat hier dan voornamelijk over oude woningen waar België er nog een pak van heeft. In Vlaanderen is een kwart van de huizen gebouwd vóór 1945. In Wallonië is dit maar liefst 56%. Tegelijk zijn er in ons land veel verschillende types van woningen. “Om die reden is het geen goed idee om alle woningen die op stookolie verwarmen bijvoorbeeld verplicht te laten overschakelen op één bepaalde technologie, zoals bijvoorbeeld een warmtepomp”, zegt Eelco de Graaf, CEO van Primagaz. “Voor een recenter gebouwd appartement zou dit een goede optie zijn, maar voor een oudere woning is propaan een beter alternatief aangezien die woningen vaak minder goed geïsoleerd zijn. Propaan stoot 20% minder CO2 uit dan stookolie en levert dus een onmiddellijke winst op voor de daling van broeikasgassen. Met de komst van biopropaan zal de CO2-uitstoot nog sterker verminderen. 

Mix van milieuvriendelijke alternatieven best aangepast aan Belgisch verhaal

Een gemengd aanbod van milieuvriendelijke alternatieven is dus het meest doeltreffend voor België. Marjan Horemans, woordvoerster van Primagaz: “Een verbod op stookolieketels in 2025 met een aantrekkelijk beleid dat de versnelde omschakeling (jaarlijkse vervanging van 6% van de stookolieketels) aanmoedigt, is het scenario dat de ambitieuze daling van broeikasgassen tegen 2050 kan waarmaken. Tegelijk is dit ook het meest kosteneffectieve scenario. Deze optie zal inderdaad de CO2-uitstoot met 79% verminderen, in overeenstemming met de klimaatverbintenissen van België en dit tegen een nettokost voor de gezinnen en de overheid van 283 miljoen euro. Ter vergelijking: zonder maatregelen zou de uitstoot tegen 2050 slechts met 7% verminderen wat ruim onvoldoende is.”

Ook luchtkwaliteit gaat erop vooruit

Samen met de vermindering van de CO2-uitstoot gaat ook de luchtkwaliteit erop vooruit. Een verbod op stookolieketels vanaf 2025, samen met een versnelde overschakeling naar een mix van milieuvriendelijke technologieën, heeft een aanzienlijk impact op de luchtkwaliteit. In dat geval wordt over een periode van 32 jaar (2018-2050) 2.000 ton stikstofdioxiden bespaard.

Beleidsmakers voorzien dus best in een combinatie van milieuvriendelijke alternatieven, samen met een versneld verbod op stookolieketels vanaf 2025. “Het uitfaseren van stookolie is een must. Het is haalbaar om tegen 2050 de strenge klimaatdoelstellingen te halen, maar dan moet de overheid de Belgische gezinnen stimuleren om vanaf 2025 geen stookolieketels meer te plaatsen. Tegelijk moeten de gezinnen actief ondersteund worden om over te schakelen op een mix van milieuvriendelijke alternatieven zoals (bio)propaan, biomassa of warmtepompen - afhankelijk van het type woning en diens leeftijd”, besluit CEO Eelco de Graaf.

Marjan Horemans

Verantwoordelijk Public Affairs Benelux

Thibault Bricteux

Whyte Corporate Affairs

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Primagaz

Primagaz Benelux 

Primagaz Benelux nv is de lokale butaan-, propaan- en LNG-specialist. Primagaz is met name actief in gebieden waar klanten geen toegang hebben tot aardgas. Binnen deze gebieden is er een hoog gebruik van vervuilende energievormen zoals stookolie. Primagaz ziet een belangrijke rol weggelegd voor propaan en biopropaan in de huidige energie transitie. Klanten die geen toegang hebben tot het aardgasnetwerk kunnen op deze manier toch de beschikking krijgen over een schone energievorm die de luchtkwaliteit verbetert en een bijdrage levert aan het terugdringen van de klimaatverandering. Haar hoofdzetel is gevestigd in Tessenderlo. Het stelt meer dan 100 personen tewerk in België. Primagaz is lid van FEBUPRO, de Federatie van Butaan en Propaan.

Primagaz, dochteronderneming van SHV Energy 

SHV Energy is een unieke energieleverancier in een wereld waar het klimaat verandert en de luchtkwaliteit voor miljoenen mensen een belangrijk gezondheidsrisico is. Als ’s werelds grootste LPG-distributeur biedt SHV Energy ook kleinschalige LNG en duurzame BioLPG aan mensen die geen toegang hebben tot het aardgasnetwerk. SHV Energy is actief in meer dan 20 landen - in Europa, onder merken zoals Primagaz, Calor Gas, Liquigas, Gaspol en Ipragaz. Wij zijn ervan overtuigd dat onze energie schone lucht kan creëren en onze klimaatimpact drastisch kan verminderen. Als een Nederlands familiebedrijf; zijn we vastbesloten om duurzaam samen te werken met gemeenschappen, belanghebbenden en beleidsmakers.